Zoeken

Home » Evenementen » Kerststallententoonstelling » Goede doel Kerststallententoonstelling

Goede doel Kerststallententoonstelling

IMG_1907 edited formaat 900 pix_edited.jpg

Goede doel 2023

In 2023 is vooraf weer een goed doel gekozen. In verband met de huidige actuele situatie is besloten de netto opbrengst van de Kerststallententoonstelling 2023 te bestemmen voor War Child.

In 2022 is vooraf geen goed doel gekozen

Na twee Coronajaren waarin de tentoonstelling niet door kon gaan, hebben we in 2022 een nieuwe start gemaakt. Dit jaar is niet vooraf een goed doel gekozen waar de netto opbrengst naartoe ging. De netto opbrengst was € 2000. Na afloop van de tentoonstelling is besloten € 1000 over te maken naar het Toon Hermans Huis en € 1000 naar de Stichting Leergeld, beide in Amersfoort.

In 2019: E Solo Foundation

De netto opbrengst van de kerststallententoonstelling 2019 ging naar een project van de E Solo Foundation.
De E Solo Foundation werkt samen met Arubaanse partners om een gezond(er) gewicht van kinderen op Aruba te realiseren. Het team bestaat uit een diëtist, een bewegingscoach , fysiotherapeut en een gedragsdeskundige. Jaarlijks wordt een groep van ongeveer 10 kinderen in het Cool2BFit programma begeleid naar een gezondere levensstijl. Elk kind werkt wekelijks samen met het team aan een bewegingsplan, zowel individueel als in groepsverband. Na een jaar worden de kinderen lid van een sportvereniging naar eigen keuze. De gezinnen beschikken over een weekmenu op basis van gezonde voeding en weten waar ze dit kunnen kopen. De diëtist begeleidt de gezinnen d.m.v. de introductie van een gezond ontbijt met voldoende vezels en het dagelijks gebruik van minimale porties groente, fruit en water. Een gedragsdeskundige helpt de kinderen en ouders om een andere weg te vinden naar een gezond dagelijks
leven. 

MI KUNUKU

Op de Caraïben is een moeizame fruit- en groentecultuur, waardoor een eenzijdig eetpatroon is ontstaan. Snacks en gesuikerde/zoete frisdrank zijn sterk verweven in het dagelijkse voedingspatroon. Er is geen aandacht meer voor kleinschalige groente- en fruitteelt. E solo stimuleert gezonde voeding o.a. door groente en fruit bereikbaar te maken voor een brede groep eilandbewoners. Dit pakken we op door de opzet van de buurtvolkstuin. Het woord Kunuku is afgeleid van het Indiaanse conuco (landbouw).

AQUAPONICS

TNO heeft, in samenwerking met Wageningen Universiteit, een watervriendelijke combi-kweekcultuur ontwikkeld, waarin zowel vissen als groente gelijktijdig worden gekweekt. Met een eb- en vloedsysteem wordt de tank gevuld met water uit de vissentank. Het systeem maakt gebruik van micro-organismen om de poep van vissen om te zetten in voedingsstoffen voor planten. De planten filteren op hun beurt het water voor de vissen. We gaan volkstuintjes ontwikkelen bij buurthuizen (centro di bario) waar de watertanks onder de grond moeten worden geplaatst i.v.m. de warmte en goede leefklimaat voor de vissen. 

Met de netto opbrengst van de kerststallententoonstelling 2019 wordt gebruikt voor een greenhouse (Mi Kunuku).

Meer informatie over het de E Solo Foundation staat op hun website www.esolo.org

 

Goede doel 2023

We besluiten in 2023 of we dan ook weer een weer een tentoonstelling kunnen organiseren. Of er dan Projectvoorstellen voor het goede doel 2023 kunnen worden ingediend, zullen we dan ook bekendmaken op deze website. Meer informatie bij de Commissie Kerststallententoonstelling, Karin de Wit-Olthoff via wit.karinde@gmail.com.

Zie hier voor meer informatie over de beoordeling van de voorstellen.