Zoeken

Home » Evenementen » Kerststallententoonstelling » Goede doel Kerststallententoonstelling

Goede doel Kerststallententoonstelling

IMG_1907 edited formaat 900 pix_edited.jpgIn 2019: E Solo Foundation

De netto opbrengst van de kerststallententoonstelling 2019 gaat naar een project van de E Solo Foundation.
De E Solo Foundation werkt samen met Arubaanse partners om een gezond(er) gewicht van kinderen op Aruba te realiseren. Het team bestaat uit een diëtist, een bewegingscoach , fysiotherapeut en een gedragsdeskundige. Jaarlijks wordt een groep van ongeveer 10 kinderen in het Cool2BFit programma begeleid naar een gezondere levensstijl. Elk kind werkt wekelijks samen met het team aan een bewegingsplan, zowel individueel als in groepsverband. Na een jaar worden de kinderen lid van een sportvereniging naar eigen keuze. De gezinnen beschikken over een weekmenu op basis van gezonde voeding en weten waar ze dit kunnen kopen. De diëtist begeleidt de gezinnen d.m.v. de introductie van een gezond ontbijt met voldoende vezels en het dagelijks gebruik van minimale porties groente, fruit en water. Een gedragsdeskundige helpt de kinderen en ouders om een andere weg te vinden naar een gezond dagelijks
leven. 

MI KUNUKU

Op de Caraïben is een moeizame fruit- en groentecultuur, waardoor een eenzijdig eetpatroon is ontstaan. Snacks en gesuikerde/zoete frisdrank zijn sterk verweven in het dagelijkse voedingspatroon. Er is geen aandacht meer voor kleinschalige groente- en fruitteelt. E solo stimuleert gezonde voeding o.a. door groente en fruit bereikbaar te maken voor een brede groep eilandbewoners. Dit pakken we op door de opzet van de buurtvolkstuin. Het woord Kunuku is afgeleid van het Indiaanse conuco (landbouw).

AQUAPONICS

TNO heeft, in samenwerking met Wageningen Universiteit, een watervriendelijke combi-kweekcultuur ontwikkeld, waarin zowel vissen als groente gelijktijdig worden gekweekt. Met een eb- en vloedsysteem wordt de tank gevuld met water uit de vissentank. Het systeem maakt gebruik van micro-organismen om de poep van vissen om te zetten in voedingsstoffen voor planten. De planten filteren op hun beurt het water voor de vissen. We gaan volkstuintjes ontwikkelen bij buurthuizen (centro di bario) waar de watertanks onder de grond moeten worden geplaatst i.v.m. de warmte en goede leefklimaat voor de vissen. In overleg met medewerkers van het ministerie van Landbouw op Aruba wordt een basis greenhouse opstelling begroot op minimaal € 5.000,-.

Het doel is om met de netto opbrengst van de kerststallententoonstelling 2019 in 2020 één greenhouse (Mi Kunuku) te bouwen bij een dorpshuis waar gezinnen samen met vrijwilligers groente verbouwen voor het dagelijks gebruik.

Tijdens de tentoonstelling zijn vrijwilligers van de E Solo Foundation aanwezig om vragen te beantwoorden. Meer informatie over het de E Solo Foundation staat op hun website www.esolo.org

 

Goede doel 2020

Projectvoorstellen voor het goede doel 2020 kunnen ingediend worden van 1 tot 16 maart 2020 bij de Commissie Kerststallententoonstelling, Karin de Wit-Olthoff via wit.karinde@gmail.com.

Zie hier voor meer informatie over de beoordeling van de voorstellen.

De E Solo Foundation werkt samen met Arubaanse partners om een gezond(er) gewicht van kinderen op Aruba te realiseren. Het team bestaat uit een diëtist, een bewegingscoach , fysiotherapeut en een gedragsdeskundige. Jaarlijks wordt een groep van ongeveer 10 kinderen in het Cool2BFit programma begeleid naar een gezondere levensstijl. Elk kind werkt wekelijks samen met het team aan een bewegingsplan zowel individueel als in groepsverband. Na een jaar worden de kinderen lid van een sportvereniging naar eigen keuze. De gezinnen beschikken over een weekmenu op basis van gezonde voeding en weten waar ze dit kunnen kopen. De diëtist begeleidt de gezinnen d.m.v. de introductie van een gezond ontbijt met voldoende vezels en het dagelijks gebruik van minimale porties groente, fruit en water. Een gedragsdeskundige helpt de kinderen en ouders om een andere weg te vinden naar een gezond dagelijks leven. E Solo heeft uw geld of aandacht nodig om haar ideaal te realiseren.

 

MI KUNUKU

Op de Caraïben is een moeizame fruit- en groentecultuur, waardoor een eenzijdig eetpatroon is ontstaan. Snacks en gesuikerde/zoete frisdrank zijn sterk verweven in het dagelijkse voedingspatroon. Er is geen aandacht meer voor kleinschalige groente- en fruitteelt. E solo stimuleert gezonde voeding o.a. door groente en fruit bereikbaar te maken voor een brede groep eilandbewoners. Dit pakken we op door de opzet van de buurtvolkstuin. Het woord Kunuku is afgeleid van het Indiaanse conuco (landbouw), een naam die door de Spaanse bezetters van de Antillen en Venezuela werd overgenomen.