Zoeken

Home » Over ons

Over Sint Ansfridus

Over de Sint Ansfriduskerk en geloofsgemeenschap


De Sint Ansfridusparochie is in februari 1916 officieel gesticht. Het unieke van onze parochie en kerk is ongetwijfeld het feit dat het de enige parochie en kerk ter wereld is die naar de heilige bisschop Ansfridus vernoemd is.

Sint Ansfridus leefde circa 1000 jaar geleden. Volgens de overlevering heeft hij samen met enkele volgelingen op de Heiligenberg bij het huidige Leusden een Benedictijnerklooster gesticht, van waaruit het christendom in de regio Eemland verbreid werd.

Per 1 juli 2010 is de Sint Ansfridusparochie samen met de andere Amersfoortse parochies gefuseerd tot de nieuwe parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Binnen deze grote parochie heeft de Sint Ansfridusgeloofsgemeenschap haar eigen karakter en – niet te vergeten – haar eigen kerkgelegenheid behouden. De grenzen van de Sint Ansfridusgemeenschap strekken zich uit vanaf de binnenstad van Amersfoort (Berg- en Leusderkwartier) tot aan de grens met Soest, Zeist en Leusden. De gemeenschap telt ongeveer 2000 "zielen". Velen daarvan dragen als vrijwilliger bij aan een scala van activiteiten.

Rondkijken in de Sint Ansfriduskerk

U kunt virtueel een kijkje nemen in de Sint Ansfriduskerk. Parochiaan Theo Thijssen (ICTheo) heeft een fotoserie gemaakt waarmee u door de kerk kunt lopen. Via deze link kunt u die bekijken.